teknősőkről

teknősök világaEgyáltalán nem igényes állat. Mivel a magyar időjárást is kibírja, így akár kint is tarthatjuk (akár télen is, ha min. 1 méter mély a vize). De ha lakásban tartjuk, akkor sem igényel nagyon vízfűtést, mivel 15°C-on is nagyon jól érzi magát. Számára a legideálisabb hőmérséklet 18-25°C között van, de a fiatalabbakat 20-25°C között érdemes tartani.

Elsősorban állati eredetű kajákat eszik, de néha azért a növényeket is megcsipegeti.

A fogságban tartott állatoknál nagyon fontos szerepe van annak, hogy mit adunk nekik enni, hiszen ez nagyban befolyásolja az életüket. Először is valamiféle rendszerességre jó őket szoktatni. Én például mindig esete hat óra körül etetem őket, így csak akkor "kepesztenek" a kajáért. A nagyon kicsi teknősöket naponta etessük, majd szép lassan térjünk át a minden második, harmadik majd végül a hetenkénti etetésre. Hogy ezt mikor tegyük, arra nincs semmilyen biztos recept. Ez elsősorban a növekedésüktől függ.

A teknősök amúgy legendásak arról, hogy napokig, hetekig kibírják étel nélkül. Ez azonban inkább csak a szárazföldi teknősökre igaz, amelyek nagyon nagy tartalékokkal is rendelkeznek. Összehasonlításul néhány adat a bélhossz és a testhossz arányáról a hüllők között:
Kígyó: 65%
Krokodil: 150-193%
Szárazföldi teknős: 330%.

Ebből is látszik, hogy a szárazföldi teknősök esetében milyen fontos szerepet kapott a has, mivel ez a legfejletebb része. A víziteknősöknél már nem teljesen így van, hiszen a természetben nagyon ritkán fordul elő, hogy egy víziteknős hetekig nem tud ennivalóhoz jutni. Egy sivatagi környezetben élő teknősse ez azonban nagyon gyakran előfordulhat. Így a természet ennek megfelelően gondoskodott róla. De a víziteknősök sem hazutolják meg a származásukat, mivel ők is kibírják nagyon hosszú ideig étel nélkül. Bár ennek határát mesterséges környezetben nagyon ne próbáljuk ki!

A legfontosabb kérdés, hogy mit adjunk nekik enni. Íme egy lista a szóba jöhető ételekről:

Állati eredetű ételek:

 • piros vagy fekete szúnyoglárva

 • vízibolha

 • tubifex

 • lisztkukac (lisztkukac tenyészet) - minden víziteknős egyik kedvence, csak ajánlani tudom a nagy fehérjeértéke miatt, és mégiscsak élő állat.

 • légy (a teknőseim nagyon szeretik, mégha repülnek is, utána kapnak - sajnos még nem sikerült egyet sem így elkapniuk, csak már az előre elkészítettet [értsd lecsapottat])

 • szöcske

 • tücsök

 • pók

 • földigiliszta (mielőtt berakjuk a vízbe lapon alaposan "mászassuk ki", hogy a béltartalma eltávozzon, de ne adjuk túl gyakran, mivel nagyon zsíros a teknősöknek)

 • kisebb halak (lehet élő - pl. guppi -, fagyasztott, szárított vagy liofilizált) - ez talán a legfontosabb, mivel tele van a teknősök számára fontos vitaminnal, és alig van benne zsír.

 • csiga, vízicsiga ("tálalás" előtt jól mossuk meg, a keményebb héjúakat pedig törjük fel) - csigafarm

 • garnéla

 • marhaszív-darabok

 • csirkemáj

Növényi eredetű ételek

 • spenót

 • saláta (minden teknősnek más és más az ízlése, de az én teknőseim nem nagyon buknak rá: néhány darabkát megesznek, majd unottan tovaúsznak)

 • banán (héjától azért válasszuk el - no nem azért, hogy a teknősök el ne csúszanak -, a teknőseim nagyon szeretik.)

 • kivi

 • narancs

 • földiszeder

 • alma (Csak a belét adjuk a teknőseinknek, mivel a héját nagyon nem tudják megenni. Tapasztalataim szerint ezt a növényi eredetű táplálékot szeretik a legjobban)

 • barack

 • ananász

 • ribizli

 • szőlő

 • paradicsom

 • káposztalevél

 • sárgarépa

 • mindenféle vízinövény (ha telepítünk a medencéjükbe, mindenképpen számolnunk kell a növényállomány megfogyatkozásával)

Ez a lista természetesen sohasem lehet teljes. De a fentiekből is látszik, hogy a vízi teknősök mi mindent megesznek. Állati eredetű táplálékot elsősorban akkor adjunk nekik, amikor még kicsik. Ahogy elkezdenek nőni, egyre inkább elkezdenek növényi eredetű táplálékot enni. Hogy ez mikor fog bekövetkezni, nem lehet egyértelműen megmondani. Én akkor kezdtem el nekik adni növényi táplálékot is, amikor észrevettem, hogy az akváriumba félig belógó szobanövényt megcsipegették. Fontos azonban, hogy ekkor se adjunk nekik csak növényi táplálékot, hiszen ez kezdetben csak kiegészítő lehet, kifejlett korukban pedig meghatározó (kb. fele-fele arányban), de nem egyedüli, különben könnyen hiánybetegségben fog szenvedni az állatkánk.

Sokan ajánlják még a macskaeledelt is. Azonban ezzel ne éljünk túl sokszor, mivel elég gyorsan elkezd bűzleni a víz. De ezenkívül még kutyaeledelt is lehet adni a teknősöknek. Fontos azonban, hogy ez egy száraz eledel legyen és 4 órával az etetés előtt áztassuk vízbe. Ha nem száraz kutyaeledelt veszünk, akkor ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl zsíros, ugyanis az megárthat. Olyat vegyünk, amelyet öreg kutyáknak ajánlanak, de maximum egy héten csak egyszer adjunk a teknőseinknek belőle.

Az állatkereskedésekben lehet kapni mindenféle szárított halat, garnélát, rákokat, sőt hangyatojást is. A szárított halat ajánlani tudom akár főfogásként is (de azért adjunk előtte valamilyen vitamint is!), amikor nem akarunk a teknősöknek "igazi" halat adni (mert pl. aznap nem akarjuk a kitisztítani az akvaterráriumot). Azonban a többivel nagyon vigyázni kell, mert sok tartalom nincs bennük. Adhatunk nekik, de csak valami laktatóbb kiegészítéseként, a változatosság kedvéért.

A teknősök szívesen esznek még lisztkukacot is, bár ennél is vigyázni kell - akár a szárított kajáknál -, mivel nem tartalmaz minden a teknős számára fontos vitamint. Így ezt is csak kiegészítésként adjuk nekik, vagy valamilyen vitaminkészítménnyel együtt. Viszont a lisztkukacnak nagyon magas a fehérjetartalma, ezért nagyon tápláló a teknősök számára, és értékes anyagokat lehet nyerni belőle.

Fontos, hogy az állati és növényi eredetű ételeket olyan helyről szerezzük be, ahol szinte kizárt a fertőzés veszélye!

Még van egy fontos kérdés: a vitaminok. Nagyon fontos, hogy a teknősök megfelelő mennyiségű és minőségű vitamint kapjanak, hiszen nem biztos, hogy "természetes" ételekkel mindenfajta vitamint biztosítani tudunk a számukra. A vitaminhiány pedig számos kellemetlen betegséghez vezethet. Mindenképpen adjunk a teknőseinknek páncélerősítőt és/vagy valamiféle vitaminos kaját, tápot. Reklám nélkül én ajánlani tudom az Aqua Food által készített páncélerősítőt és a Tetrának a ReptoMin féle granulátumát. De ezeken kívül még biztos, hogy vannak nagyon hasznos vitaminkészítmények. Azonban a különböző vitaminkészítményeket a teknősök nem szeretik annyira, mint a természetes étkeket (például a halat). Ha ékszerteknőseink vannak, akkor azok mohóságát kihasználva az etetés elején adjunk vitaminkészítményeket, akkor kikerülhetjük ezt a problémát. Nem tudom, hogy a többi fajta víziteknősnél is így van-e, de nagyon elképzelhetőnek tartom.

Az állatkereskedésekben kapható ételek területén még érdemes megemlíteni a szívmixet. Bár egy kicsit drága, de a teknősök számára nagyon értékes táplálék. A mindenfajta szárított állatokról fent már leírtam a véleményemet. Fontos, hogy ne csak az állatkereskedésekben kapható száraz kajákat adjuk az ékszerteknőseinknek, hanem kiegészítsük "igazi" étellel is. Elég sok állatkereskedésben kapható fagyasztott hal. Ezt mielőtt odaadjuk a teknőseinknek, hagyjuk kiolvadni, hogy az etetésnél szobahőmérsékletű legyen. De ajánlható még az élő guppi is. Ez az egyik leginkább táplálóbb halfajta a teknőseink számára. Ha van olyan ismerősünk, aki guppikat tart, akkor nagyon olcsón vehetünk tőle halat (akár le is fagyaszthatjuk későbbi etetésre), de minden állatkereskedésben is lehet kapni. De akár nekifoghatunk a tenyésztésükhöz is. Az élő hal annyiban előnyösebb a teknősök számára, hogy vadászhatnak rá és kiélhetik az ösztöneiket. Ezzel még élvezetesebbé is tehetjük számukra - és számunkra is - az etetést. Azonban az élő hal nagyon drága, így ezt csak tényleg "ünnepnapokon" tudjuk a teknőseinknek adni. De akár minden etetésnél adhatunk a teknőseinknek fagyasztott halat, hiszen az is tartalmaz minden olyan vitamint, amelyet az élő hal, csak nem annyira "interaktív".

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 116
Heti: 306
Havi: 1 372
Össz.: 431 507

Látogatottság növelés
Oldal: mocsári teknős tartási tippek
teknősőkről - © 2008 - 2018 - teknosok.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: mit eszik a mocsári teknős - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »